top of page
NCPlettersoranje.png

Nieuws

11-6-25, 10:00

Culturele sector roept op tot actie: investeer in mensen, makers en toekomst

Op donderdag 12 juni bespreekt de Tweede Kamer het cultuurbeleid tijdens het commissiedebat Cultuur. Vooruitlopend op dit debat heeft de NCP, samen met partners uit de Nederlandse film- en audiovisuele sector, een brief gestuurd aan de leden van de commissie Cultuur. Namens een brede vertegenwoordiging van de sector wordt daarin een krachtig beroep gedaan op de Kamer om de voortgang van enkele urgente, samenhangende dossiers te waarborgen. Juist in een periode waarin het kabinet demissionair is, is het van groot belang dat deze onderwerpen niet stilvallen.


De brief vraagt aandacht voor drie kernpunten:


· Sectoronderzoek en financiering: creëer een gelijk speelveld en houd investeringen in Nederland
De NCP roept op tot snelle uitvoering van het toegezegde sectoronderzoek naar (markt)ontwikkelingen en internationale good practices. Door te leren van landen als België, waar de Tax Shelter-regeling aantoonbaar effectief is, kan een toekomstbestendige financieringsstructuur worden ontworpen. Deze moet gericht zijn op het behouden van werkgelegenheid en investeringen binnen Nederland, en het waarborgen van een structurele basis voor een concurrerende productiesector.


· Arbeidsmarkt en fair pay: versterk talentontwikkeling en investeer in mensen
De gemiddelde loonachterstand voor fair pay bedraagt 42%; de genderloonkloof loopt op tot 18,5%. Dit is niet houdbaar. De NCP ondersteunt initiatieven voor aanvullende (fiscale) financieringsinstrumenten die eerlijke beloning mogelijk maken én ruimte bieden voor talentontwikkeling. Versnelling van bestaande plannen voor regionale talenthubs en werkervaringsplekken is noodzakelijk om een toekomstbestendige beroepspraktijk veilig te stellen.


· Publieke omroep en bezuinigingen: benut de kracht van onafhankelijke producenten
De bezuinigingen op het publieke bestel onderstrepen de noodzaak om te bouwen op de kracht van onafhankelijke producenten. Deze makers leveren al jarenlang een essentiële bijdrage aan de publieke omroep: inhoudelijk sterk, doelmatig geproduceerd en breed gewaardeerd. Hun creativiteit, innovatievermogen en ondernemerschap maken een hoogwaardige en pluriforme programmering mogelijk. Door hen actief te betrekken bij de uitwerking van de hervormingsplannen, eerlijke toegang tot het bestel te waarborgen en samenwerking met publieke partijen te stimuleren, kan het publieke bestel duurzaam worden vernieuwd.


Kortom: benut de creatieve, innoverende en ondernemende kracht van de sector.


Lees hier de volledige brief. 

bottom of page